Mozart in Helsinki

2011-11-20 / Helsingin Sanomat

Radion sinfoniaorkesteria odottaa selvästi Musiikkitalossa aivan uusi loiston aika. Tuleva ylikapellimestari Hannu Lintu ja RSO sytyttivät Debussyn Iberia-orkesterisarjan väri- ja rytmihehkuun, jollaiseen suomalainen orkesteri ei ole ennen yltänyt.

Lintu osasi käyttää akustiikan erottelevuutta hyväkseen ja loihti esiin aina uusia kirkkaita ja sensuellin pehmeitä sointinyansseja. Keskiosassa Lintu sai soinnit melkein tuoksumaan yön mysteereilta.

Yhtä tarkasti Lintu eritteli Iberian monisyisen rytmiikan, ja tilavaikutelmat olivat oleellinen osa esityksen kulkua.

Oli jännittävää kokea, miten ensimmäisessä ja viimeisessä osassa rytmikulkueet lähestyivät kuuulijaa kaukaa. Sykkeen intensiteetti kasvoi, tempasi räiskyvään pyörteeseensä.

Koko konsertilla oli valoisa ilme. Kanadalainen tähtipianisti Angela Hewitt oli solistina Mozartin G-duuri-pianokonsertossa KV 453, joka on luonteeltaan hilpeä ja onnellinen. Hewitt on ihanteellinen Mozart-pianisti ja kirvoittaa kimmeltävän ja helmeilevän kosketuksen, jonka sävyt vaihtelevat elävästi. Virtuoosinen briljanssi on luonnollista, melodiat kaareutuvat laulaen ja leijaillen.

RSO kävi Linnun johdatuksessa intiimin iloista vuoropuhelua solistinsa kanssa.